Je zal er vast wel eens van gehoord hebben: de slimme thermostaat. Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt over slimme thermostaten hoe je ze aansluit op je ketel.
De slimme thermostaat is een slim en zelflerend apparaat die je oude kamer- of klokthermostaat vervangt. Deze thermostaten denken met je mee en zullen alleen verwarmen wanneer het nodig is.
Zo kunnen deze thermostaten dmv aanwezigheidsdetectie en geofencing zien wanneer jij thuis of onderweg naar huis bent. Hoe geofencing precies werkt leggen we hieronder uit.
Naast het besparen van energie verhoogd de slimme thermostaat ook het comfort en gebruiksgemak. Je kunt namelijk met een app vanuit je luie stoel de verwarming hoger of lager zetten.
Veel slimme thermostaten beschikken over Geofencing. Wanneer je onderweg naar huis bent kan je App detecteren wanneer je binnen een bepaalde straal van je huis af bent en aan de hand daarvan de verwarming in of uit schakelen. Je kunt op een digitale kaart het gebied aangeven waarin de thermostaat moet reageren. Er is toch niets fijner dan thuis komen in een warm huis toch?
Oude thermostaten
In de veel woningen kom je vaak nog oude thermostaten tegen. Deze zijn weer onder te verdelen in 2 soorten: de kamerthermostaat en de klokthermostaat.
Met kamerthermostaat kun je enkel de temperatuur hoger of lager zetten. De thermostaat houdt de ruimte dan op de ingestelde temperatuur. Wanneer deze thermostaat niet lager wordt gezet zal deze ook nachts gewoon doorstoken wat een hoog gasverbruik oplevert.
De klokthermostaat is wat dat betreft iets slimmer en kan geprogrammeerd worden. Zo kun je de uren dat je thuis bent instellen zodat de verwarming alleen dan aan staat. Vaak is er een weekprogramma en een weekendprogramma in te stellen.
Beide type thermostaten zijn echter niet zo efficiënt als de slimme thermostaat. Dit geldt zeker voor de kamerthermostaat.
Bovendien zijn deze thermostaten ook vaak aangesloten op een aan/uit schakeling.
CV of stadsverwarming
De meeste huizen worden door middel van een CV ketel verwarmd. Maar er zijn ook huizen (vooral appartementen en flats) die opgewarmd worden dmv stadsverwarming.
Slimme thermostaten kunnen zowel een CV ketel als stadsverwarming aansturen. Al zal het voordeel van een slimme thermostaat bij stadsverwarming kleiner zijn dan bij een CV ketel. Meestal wordt er een vast bedrag per maand betaald voor de aansluiting op stadsverwarming.
De warmtevraag bij stadsverwarming wordt vaak met klep geregeld. Wanneer er al een thermostaat aanwezig is zal deze vrij eenvoudig te vervangen zijn door een slimme thermostaat.
Wanneer er geen thermostaat aanwezig is wordt de warmte geregeld door thermostaatkranen aan de radiator.
In dat geval zijn er ook slimme thermostaten zoals de Tado thermostaat die individuele radiatoren kan aansturen.
Genoeg over stadsverwarming. De meeste zullen een CV-ketel hebben die aangestuurd moet worden.
De meeste slimme thermostaten sturen de CV-ketel niet rechtstreeks aan, maar sturen via Wifi informatie naar een kastje wat naast de ketel komt te hangen. Vanaf dat kastje loopt er een kabeltje naar de ketel op de aansluitingen waar de oude thermostaat op aangesloten was.
Aansluitingen
Hoe sluit je een slimme thermostaat aan op de bestaande ketel? Oudere ketels hebben meestal alleen een aan/uit aansluiting. Bij dit type aansluiting kan de ketel alleen aan of uitgeschakeld zijn. Er is geen tussenweg.
Bij nieuwere ketels is er vaak ook een Opentherm aansluiting. Soms moet hiervoor een aparte module voor aangeschaft worden die vervolgens weer communiceert met de printplaat van de ketel.
Met een Opentherm aansluiting kan de ketel modulerend worden aangestuurd wat
Daarnaast zijn er nog fabrikanten die een eigen protocol hebben ontwikkeld zoals het Ebus protocol van Vaillant.
Een slimme thermostaat is het meest efficiënt wanneer deze aan een modulerende CV-ketel aangesloten is.
Aan/uit versus modulerend
De termen “aan/uit” en “modulerend” komen vaak voorbij wanneer het om thermostaten gaat. Maar wat houden deze termen precies in?
Bij een aan/uit regeling wordt de communicatie tussen thermostaat en de ketel maar met 2 standen geregeld: aan of uit. Dit is bij veel oude thermostaten het geval. Bij een oude cv ketel betekend dit kan dat de ketel steeds op het volle (ingestelde) vermogen gaat draaien of dat de ketel uit staat. Dit betekend dat je temperatuurschommelingen in huis kunt ervaren wat niet zo comfortabel is. Maar het grootste nadeel is wel dat het niet gunstig is voor het gasverbruik.
Overigens zal een aan/uit aansluiting bij een nieuwere ketel minder nadelig zijn omdat deze zelf terug kunnen modulen naar een lager vermogen.
Bij een modulerende regeling zoals Opentherm, zal de thermostaat een aanvoer temperatuur aanvragen op basis van het temperatuurverschil in de woning en eventueel de buitentemperatuur. Veel slimme thermostaten hebben een Opentherm aansluiting. Wanneer uw cv ketel Opentherm ondersteund kunnen uw thermostaat en ketel slim samenwerken.
Dit houdt in dat de ketel in de ochtend, wanneer het temperatuurverschil het grootst is, op hoog vermogen zal draaien. Naarmate het huis opwarmen zal de ketel op een steeds lager pitje gaan draaien. Dit is gunstig voor het gasverbruik en wordt bovendien als comfortabeler ervaren.
Slimme thermostaat altijd beter?
Is een slimme thermostaat in alle gevallen gunstiger voor het energieverbuik? De besparing is niet in alle gevallen even groot.
Bij een klokthermostaat zal de winst relatief klein zijn. Doordat deze thermostaten op een programma schakelen zijn ze van zichzelf al behoorlijk besparend. Zeker wanneer de thermostaat ook nog eens modulerend is.
Toch blijft het een nadeel dat de klokthermostaat enkel een star programma volgt zonder rekening te houden met vrije dagen en eerder thuiskomen enz. Hier biedt de slimme thermostaat toch een voordeel. Ook omdat de slimme thermostaat vanaf je telefoon te bedienen is en het verbruik inzichtelijk is.
Het zelflerende vermogen van een slimme thermostaat kan in sommige gevallen juist in je nadeel werken.
De thermostaat kan bijvoorbeeld aanleren dat jij altijd om 17:00 thuis bent. Maar wanneer je een keer later thuis komt is de thermostaat onnodig vroeg aan gegaan. Dit probleem kan gelukkig ondervangen worden met Geofencing.
Welke slimme thermostaat is het beste?
Dat hangt van meerdere factoren af. in deze blog vind je een overzicht met de beste thermostaten op dit moment.
Relevante artikelen
De lelijke buitenunit van de warmtepomp wegwerken? Een omkasting is de oplossing! Dankzij hoge gasprijzen en stimulatie van de overheid zie je steeds meer warmtepompen…
De Elga Ace is een hybride warmtepomp waarmee je flink op je gasrekening kunt besparen. Vanaf een gasverbruik van meer dan 1200 m3 is een…
Een bio-ethanol tafelhaard is een kleine sfeerhaard die veel warmte en gezelligheid geeft. De bio-ethanol zorgt voor een rook- en geurloze verbranding. Hij is compact…
Is een dynamisch energiecontract wel gunstig in combinatie met zonnepanelen? Veel mensen denken dat dit nadelig is omdat de tarieven op vraag en aanbod zijn…
In de moderne keuken kom je steeds vaker de inductie kookplaat tegen. Deze elektrische kookplaten werken met magnetische velden en verbruiken relatief weinig stroom. Het…
Vloerverwarming is één van de meest aangename zaken die je in een huis kunt hebben. Het geeft een heerlijke gelijkmatige warmte, wat het comfort in…