Je tapwater zuinig elektrisch verwarmen zonder een ingewikkelde installatie? Het kan met de Ariston Lydos Hybrid warmtepompboiler. Deze warmtepompboiler is sinds enkele jaren op de markt en combineert de techniek van een gewone elektrische boiler met warmtepomp techniek. Door deze hybride techniek kan hij het water zuinig opwarmen maar als het moet ook snel met behulp van het elektrische element.
Dankzij de zuinige warmtepomp gebruikt hij maar de helft van de elektriciteit van een gewone boiler. Hij heeft daardoor zelfs energielabel A gekregen!
De geïntegreerde warmtepomp onttrekt warmte uit zijn omgeving en zet dit om in warm water. Omdat hij deze warmte uit de omgevingslucht haalt, zijn luchtkanalen naar buiten toe niet nodig. Dit maakt de installatie eenvoudig.
Capaciteit
Met een inhoud van 100 liter is de Ariston Lydos Hybrid warmtepompboiler geschikt voor een huishouden van 1 tot 5 personen. Voor de allermeeste huishoudens is dit ruimschoots voldoende.
De ingebouwde warmtepomp warmt het water in de boiler op tot 53 graden. Dit is voldoende voor een douchebeurt voor ca. 2 tot 3 personen. Bij hogere temperaturen neemt het elektrische element het over van de warmtepomp. Dit element kan de temperatuur dan tot maximaal 75 graden verwarmen. Vanaf 70 graden heb je voldoende capaciteit voor 5 douchebeurten.
Sommige mensen met een ligbad durven niet over te stappen naar een boiler omdat ze denken dat deze niet genoeg capaciteit heeft om een bad te vullen. Bij kleinere boilers kan dit inderdaad het geval zijn, maar de Lydos Hybrid heeft met 100 liter hier voldoende capaciteit voor.
Wanneer je de Lydos Hybrid opwarmt tot de maximale temperatuur kun je er gemakkelijk een bad mee vullen van 150 liter. Dit kan omdat er bij deze temperatuur ook veel koud water ingemengd wordt. Je gaat immers niet in een bad van 70 graden liggen.
Wanneer dit koude water een temperatuur van 10 graden heeft kun je (in theorie) 200 liter van 40 graden maken. In de praktijk zal dit vanwege warmteverliezen iets minder zijn.
Terugverdientijd en verbruik
Met een huidige marktprijs van rond de 1100 euro is de Lydos Hybrid wat duurder dan de meeste andere gewone elektrische boilers. Het lijkt een vrij grote investering, maar dit verdien je snel terug doordat deze warmtepompboiler de helft zuiniger is dan een normale e-boiler.
Een gewone elektrische boiler van vergelijkbare grootte gebruikt ruim 2000 kWh op jaarbasis. De Lydos Hybrid 100 gebruikt jaarlijks maar ongeveer 650 kWh. De gemiddelde kWh in januari 2023 is € 0,75. In slechts een jaar tijd heb je al meer dan 1000 euro bespaart!
Met de huidige hoge energieprijzen is deze boiler daarom al in 1 jaar tijd terugverdiend ten opzichte van een klassieke elektrische boiler.
Hieronder een weergave van het energieverbruik in de ECO modus van een willekeurige dag. In de grafiek is goed te zien op welke momenten de boiler energie verbruikt en hoe zuinig hij is. Het onderstaande grafiekje komt van de Homewizard Energy Socket die je kunt aanschaffen om het verbruik bij te houden.
Eenvoudige installatie
Het installeren van een warmtepompboiler is doorgaans een vrij grote en complexe klus. Veel warmtepompboilers hebben een vat van wel 200 liter of meer. Dat maakt ze groot en zwaar en dat kan een uitdaging zijn om ze op de juiste plek te krijgen. Zeker als het een zolder of vliering betreft met een klein trapgat.
De Ariston Lydos Hybrid is daarentegen compact en licht en daardoor eenvoudig te vervoeren. Door de beperkte breedte past hij ook door de meeste trapgaten.
Wat de installatie van de Lydos Hybrid ook eenvoudiger maakt is het ontbreken van luchtkanalen.
Bij de meeste andere warmtepompboilers lopen er luchtkanalen naar buiten. Om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben moeten deze buizen een grote diameter hebben. Hiervoor moeten grote gaten naar buiten toe worden geboord. Bij de Lydos Hybrid is dit niet nodig. Deze warmtepompboiler haalt zijn warmte direct uit de omgevingslucht.
Dankzij deze eigenschappen is de Ariston Lydos Hybrid eenvoudig te installeren. Een beetje handige doe-het-zelver kan deze warmtepompboiler zelf installeren. Houd er wel rekening mee dat de subsidie vervalt wanneer je deze warmtepompboiler zelf installeert.
Nog meer uit de Lydos Hybrid halen
Je kan de Lydos Hybrid op verschillende manieren nog efficiënter laten werken. Je kan bijvoorbeeld de restwarmte in huis om laten zetten in warm water met deze warmtepompboiler.
De warmtepompboiler komt meestal op zolder te staan waar ook de mechanische ventilatie unit is geplaatst. Deze ventilatie unit blaast de lucht in huis normaal gesproken naar buiten toe. In de winter is dat eigenlijk jammer, want je hebt veel energie gebruikt om de lucht in huis op te warmen. Wanneer je deze opgewarmde lucht gewoon de zolder in blaast kan de warmtepompboiler dit weer omzetten in warm water. De warmtepomp werkt namelijk het beste met temperaturen boven de 10 graden. Sterker nog, bij de Ariston Lydos Hybrid schakelt hij het warmtepomp gedeelte gewoon uit onder de 10 graden.
Je kunt in de winter de slang losmaken van de mechanische ventilatie aan de kant waar de lucht naar buiten wordt geblazen. Nog beter is het om een klep er tussen te zetten waarmee je óf naar buiten blaast, óf naar binnen.
Een douche WTW is ook een geweldige manier om de Lydos Hybrid warmtepompboiler nog zuiniger te laten werken. Met een douche WTW kun je de warmte terugwinnen uit het afvalwater tijdens het douchen. Het warme afvalwater wat anders rechtstreeks het riool in zou gaan, stroomt dan eerst langs een warmtewisselaar. Hierdoor warm je het koude leidingwater naar de boiler toe flink op.
Doordat er minder koud water de boiler instroomt, gebruik je minder energie en heb je meer warm water capaciteit.
Bestel deze warmtepompboiler hier
Kan deze warmtepomp boiler ook aangesloten worden op de warm waterleiding van een boiler die verwarmd word door zonne collectoren?
Dat is mogelijk door de boilers in serie te plaatsen. Er is dan alleen een inlaatcombinatie nodig bij de eerste boiler.
Wel is het zo dat je met name in de zomer iets minder profijt hebt van de warmtepomp in de 2e boiler omdat het water al voorverwarmd is door de zonneboiler. De warmtepomp werkt het efficiëntst met lage temperaturen.