Met een slimme thermostaat kun je slim verwarmen en daardoor energie besparen zonder op comfort in te leveren. Er zijn veel slimme thermostaten op de markt, en er komen steeds nieuwe modellen bij. De keuze wat voor jou de beste thermostaat is kan lastig zijn. Elk model heeft namelijk weer andere functies en mogelijkheden. Het hangt daarom van veel factoren af, en natuurlijk van je wensenlijst en budget, voor welke slimme thermostaat je uiteindelijk gaat.
Wil je bijvoorbeeld de temperatuur in verschillende ruimtes afzonderlijk regelen? Kies dan voor een slimme thermostaat met zoneregeling en radiatorknoppen. Een slimme thermostaat met zoneregeling zal over het algemeen wat duurder zijn dan een thermostaat die dat niet heeft. Daar staat wel tegenover dat je er meer comfort en energiebesparing voor terug krijgt.
Het kan ook zijn dat bepaalde functies belangrijk voor je zijn zoals Geofencing of Aanwezigheidsdetectie. En niet onbelangrijk: een goede app waarmee je de thermostaat kunt bedienen.
Hieronder hebben we een lijst samengesteld van slimme thermostaten die op dit moment te koop zijn. In de beoordeling hebben we een afweging gemaakt in de prijs, maar ook de ervaringen meegewogen van zowel onszelf als van anderen op het internet. De verschillende functies en voor en nadelen komen uitgebreid aan bod.
1. De Honeywell Lyric T6
De Honeywell Lyric T6 is een slimme thermostaat die een mooi design heeft en ook scherp geprijsd is. Deze thermostaat is in 2 varianten leverbaar: een bedrade en een draadloze versie. De draadloze variant is iets duurder maar heeft als voordeel dat de thermostaat op iedere willekeurige plek in de woonkamer neergezet kan worden. Daarnaast is de montage eenvoudiger omdat de thermostaat niet aangesloten hoeft te worden op de bedrading van de oude thermostaat.
Deze slimme thermostaat van Honeywell kwam in 2018 op de markt. Sindsdien heeft zowel het toestel als de bijbehorende app verschillende software updates gehad. De kinderziektes waar het apparaat eerder mee te maken had zijn daardoor verholpen.
Bedrade versie:
Draadloze versie:
2. De Google Nest learning V3
De Google Nest learning thermostaat is een slimme thermostaat die Google zelf heeft ontwikkeld. Inmiddels is de thermostaat doorontwikkeld tot de 3e versie en beter en slimmer dan ooit. Doordat het product lang op de markt is heeft deze thermostaat een voorsprong t.o.v. zijn concurrenten.
Het eenvoudige en slanke model neemt weinig ruimte op de muur in en het scherm is duidelijk afleesbaar en makkelijk in te stellen. De zelflerende thermostaat is vanuit de luie stoel te bedienen met een app en werkt samen met Matter en Homekit. Hierdoor kan de thermostaat ook bedient worden op Apple apparaten.
Zwarte versie:
3. De Tado slimme thermostaat V3
De Tado zelflerende thermostaat is een zeer goede thermostaat die met behulp van losse radiatorkranen ruimtes apart kan verwarmen. Deze slimme thermostaat is compatibel met Google Assist en Apple Homekit. Je sluit hem aan op een bestaande bedrade thermostaat. Naast het regelen van de temperatuur heeft deze thermostaat ook een klimaat assistent. Het zorgt op een slimme manier voor een beter en gezonder binnenklimaat door de lucht zowel binnen als buiten te monitoren.
De thermostaat kan overweg met Opentherm en aan/uit regelingen.
Het enige echte nadeel van deze thermostaat is dat je voor functies als Geofencing en open raam detectie maandelijks moet betalen. Met € 2,99 is dat geen wereldbedrag maar bij andere thermostaten zijn deze functies (indien aanwezig) gratis te gebruiken.
Bedrade versie:
Zwart bedraad:
Draadloze versie:
Zwart draadloos:
4. De Honeywell Evohome thermostaat
De Honeywell Evohome is een zeer uitgebreide thermostaat waarmee je meerdere ruimtes slim kan verwarmen. De thermostaat is met een app te bedienen en kan zelfs samenwerken met je agenda zodat de kachel altijd op het juiste moment aan gaat. Bij de thermostaat krijg je 4 radiatorregelaars waardoor je de temperatuur in de verschillende kamers apart kunt regelen.
Er is een modulerende variant en een aan/uit variant. Kies de modulerende variant wanneer je ketel Opentherm ondersteund. Dit is bij de meeste nieuwere ketels het geval.
Modulerende variant:
Aan/uit variant:
5. Netatmo slimme thermostaat
De Netatmo slimme thermostaat oogt misschien niet zo heel modern en flitsend maar is budgettair erg interessant en heeft veel functies. Hij is eenvoudig te bedienen en heeft een goed afleesbaar display zonder onnodige poespas. Deze slimme thermostaat kan zowel bedraad als draadloos worden aangesloten. Dankzij radiatorknoppen kan de thermostaat verschillende ruimtes aansturen. Uniek aan de Netatmo thermostaat is dat je de gevoeligheidsgrens kunt aanpassen. Hierdoor kan hij sneller of juist trager de verwarming inschakelen. De Netatmo heeft ook een bijbehorend weerstation waarmee de slimme thermostaat rekening kan houden met de buitentemperatuur. Dit noemt men ook wel een weersafhankelijke regeling.
Uitbreiding met radiatorknoppen
6. De Remeha eTwist
De Remeha eTwist is een slimme thermostaat met een moderne en strakke uitstraling. De thermostaat kan niet alleen cv-ketels aansturen maar is ook uitermate geschikt om een warmtepomp aan te sturen, zoals de Elga Ace. Je kan deze thermostaat bedienen met een app wanneer de thermostaat met het Wi-Fi netwerk is verbonden. Naast de app kun je de thermostaat ook nog gewoon bedienen met de draai en drukknoppen. Er is naast het standaard weekprogramma ook een vorst- en vakantieprogramma.
Uniek aan deze thermostaat is dat je inzicht krijgt in je energie verbruik. Daarnaast krijg je ook een melding als de ketel toe is aan een nieuwe servicebeurt.
Bij de thermostaat wordt ook een gateway meegeleverd die je op je ketel aansluit. Dit kan zowel op de Opentherm aansluiting of op aan/uit.
Lees hier meer over de de E-Twist en installatie van deze thermostaat.
Draadloze versie
6. Bosch EasyControl slimme thermostaat
De Bosch EasyControl is een slimme thermostaat die uitblinkt in bedieningsgemak. Het touchscreen is duidelijk en intuïtief en de thermostaat heeft Ambient Light dat oplicht bij aanpassing van de instellingen. Met de app kun je de thermostaat op afstand bedienen. Met behulp van geofencing schakelt de verwarming automatisch uit wanneer je van huis vertrekt en gaat weer aan wanneer je weer thuiskomt.
Je kan de thermostaat direct op een Bosch of Nefit toestel aansluiten die werken met het EMS protocol. Wanneer je de thermostaat op een ander merk ketel met Opentherm of aan/uit regeling wilt aansluiten heb je nog een aparte EasyControl adapter nodig.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een slimme thermostaat?
Slimme thermostaten gebruiken sensoren om temperatuur, beweging en aanwezigheid te detecteren. De thermostaat analyseert deze gegevens en stuurt vervolgens je cv-ketel of warmtepomp aan om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen. Ook zorgt hij ervoor dat er niet onnodig wordt verwarmd of gekoeld waarmee je energie bespaart. Bovendien kunnen ze via internet toegang krijgen tot weergegevens en gebruiksstatistieken om het energieverbruik te optimaliseren.
Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?
- Energiebesparing: Slimme thermostaten kunnen je energieverbruik verlagen door alleen te verwarmen of te koelen wanneer je aanwezig bent.
- Gemak: Bediening op afstand via een mobiele app maakt het mogelijk om de temperatuur in je huis aan te passen, waar je ook bent.
- Geavanceerde planning: Deze thermostaten zijn vaak zelflerend passen zich aan je dagelijkse gewoonten, waardoor ze je comfort en efficiëntie verbeteren.
- Integratie met slimme systemen: Je kunt ze integreren je Smart Home zodat ze kunnen samenwerken met andere slimme apparaten in je huis, zoals verlichting en beveiligingssystemen.
Zijn slimme thermostaten moeilijk te installeren?
De installatie verschilt per merk en model, maar veel slimme thermostaten zijn ontworpen om eenvoudig zelf te installeren. Je kunt vaak kiezen uit een bedrade of een draadloze versie. De draadloze slimme thermostaten zijn over het algemeen het eenvoudigst te installeren. De allermeeste thermostaten werken met het universele Opentherm protocol waarmee ze met cv-ketels kunnen communiceren die dit protocol ondersteunen. Er zijn ook cv-ketels die een eigen protocol gebruiken zoals ebus van Vaillant.
De meeste fabrikanten bieden duidelijke instructies en videohandleidingen om je te begeleiden bij de installatie. Als je echter twijfelt of je in staat bent om een thermostaat te installeren, is het raadzaam om een professionele installateur in te schakelen.
Welke verwarmingssystemen kunnen worden gebruikt i.c.m. slimme thermostaten?
De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met de meest gangbare verwarmingssystemen, zoals centrale verwarming, vloerverwarming en warmtepompen. De Remeha Etwist is bijvoorbeeld een thermostaat die goed met warmtepompen overweg kan. De Lyric t6 van Honeywell werkt weer uitstekend samen met cv-ketels. Zorg ervoor dat je thermostaat compatibel is met je specifieke systeem voordat je er een aanschaft.
Kan ik een slimme thermostaat ook bedienen zonder een mobiele app?
Ja, de meeste slimme thermostaten kunnen ook handmatig worden bediend via het bedieningspaneel op het apparaat zelf. Een mobiele app biedt echter extra gemak en de mogelijkheid om de thermostaat op afstand te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld de verwarming op afstand aanzetten zodat je in een verwarmd huis thuiskomt.
Kan een slimme thermostaat me helpen om mijn energierekening te verlagen?
Ja, een van de belangrijkste voordelen van een slimme thermostaat is dat het kan helpen om je energieverbruik te verlagen. De thermostaat zorgt ervoor dat er alleen verwarmd wordt wanneer het echt nodig nodig is, door je leefpatroon te leren kennen. Zo kan een thermostaat met Geofencing de verwarming uitzetten op het moment dat je van huis weggaat. Door de hoge energieprijzen kan dit jaarlijks een aanzienlijke besparing opleveren.
Moet ik een abonnement afsluiten voor het gebruik van een slimme thermostaat?
In de meeste gevallen is een abonnement niet nodig om een slimme thermostaat te gebruiken. De basisfuncties, zoals planning en afstandsbediening, zijn doorgaans beschikbaar zonder extra kosten. Sommige fabrikanten bieden echter premiumfuncties aan die mogelijk een abonnement vereisen. Een voorbeeld hiervan is de Tado slimme thermostaat. Voor functies zoals geofencing en Openraam detectie moet je een abonnement afsluiten van € 2,99 per maand.
Kan ik meerdere zones in mijn huis regelen met een slimme thermostaat?
Ja, sommige slimme thermostaten zoals de Honeywell Evohome ondersteunen het regelen van meerdere zones in je huis. Deze systemen worden "multi-zone" of "zone-regeling" genoemd en kunnen je helpen om de temperatuur in verschillende delen van je huis afzonderlijk aan te sturen. Naast de thermostaat heb je dan ook slimme radiatorknoppen nodig die je kunt monteren op verschillende radiators. Hiermee kun je de temperatuur per ruimte nog beter regelen en bespaar je nog meer energie.